si-mont

STAKLO

Jedan od najvažnijih faktora kod izrade i ugradnje stolarije trebalo bi biti staklo. Naime, ono čini 70% površine otvora i upravo je to površina na kojoj dolazi do najvećih gubitaka energije.

Ostvarenje toplinske zaštite stakla opisuje se koeficijentom prolaza topline Ug. Što je ta vrijednost manja, to su bolja izolacijska svojstva stakla.

Standardno ostakljenje na svim našim prozorima je: IZO 24 Low-e 1,1+plin 4+16+4

Najvažnija funkcija low-e stakla je smanjenje gubitka toplinske energije u hladnim mjesecima.

Low-e stakla na unutarnjoj strani imaju tanki nanos metalnih oksida, tako da se toplinski valovi (dugovalne infracrvene zrake) od stakla odbijaju i vraćaju u smjeru izvora topline. Na taj način zadržavamo toplinu u prostoriji.

Transparentni premaz sa unutrašnje strane Low-e stakla 4+16+4 u u kombinaciji sa argonom daje za rezultat vrijednost toplinskog prijelaza topline Ug=1,1 W/m2K.

«Ug» faktor kod normalnog izolacijskog stakla iznosi 2,8 W/m2K. Iz toga je jasno vidljivo da ugradnjom Low-e stakla štedimo energiju, kako zimi tako i ljeti.

Mijenjanje starog jednostrukog prozora novim dvostrukim (s U=1,3 W/m2K kao i Low-E premazom) isplaćuje se financijski kroz dvije sezone grijanja!

Kako znati je li ugrađeno low-e staklo?

Kod običnog izo-stakla, ako upalite upaljač, plamen u odrazu na staklu će biti žut ili žućkast, a kod low-e stakla plamen će biti ljubičasto plavkast!!!

Presjek Low-e stakla
low-e staklo

PRIKAZ MJERENJA TEMPERATURE NA POVRŠINI UNUTARNJEG STAKLA, UZ UVJET VANJSKE TEMPERATURE -10°c I UNUTARNJE TEMPERATURE +20°c

izo staklo
IZO STAKLO

Zvučna izolacija: 34 db

Ug=2,8 W/m²K
 
     
     
low-e staklo
LOW-E STAKLO

Zvučna izolacija: 34 db

Ug=1,1 W/m²K
 
     
     
troslojno staklo
TROSLOJNO STAKLO

Zvučna izolacija: 36 db

Ug=0,8 W/m²K